понеділок, 10 жовтня 2016 р.

Олімпіада підготовка!

ОЛІМПІАДА    3 етап 8 клас
І. Напиши твір-роздум у публіцистичному стилі (обсяг – 1стор.), ствердивши або спростувавши тезу: «Одна мудра книга краща від найбільшого багатства» (перське народне прислів'я). (20 балів. За будь-яку помилку знімається 1 бал)                                                                                              
 ІІ. Виконай завдання: Запиши речення, постав розділові знаки. Виконай повний синтаксичний розбір (дай загальну характеристику простого речення (3 бали), підкресли члени речення (3 бали), надпиши над ними, якими частинами мови вони виражені (3 бали)). Виконай морфологічний (3 бали) та морфемний (3 бали) розбори виділеного слова. За народними переказами з давніх-давен на весіллі перед нареченими на щастя добробут й любов ставили букети червоної калини також прикрашали нею вінок молодої уплітаючи до нього ягоди.                                                                                                                                                                                                                                 ІІІ. До поданих фразеологізмів добери слова-синоніми: Сала за шкуру залити-допікати, дошкуляти, кривити душею, крутити носом, згустити фарби, лікті гризти, зірвати маску, підвести під монастир, сісти на голову, з відкритим забралом, на вагу золота.
 ІV. Визнач рід іменників іншомовного походження, дібравши до них відповідні прикметники: Бра світле –с.р, військовий аташе-ч.р., швидкаЛімпопо ж.р.,смачне рагу с.р., амплуа с.р.,вовняне кашне с.р., хвилююче соло с.р., депо с.р.,  швидка цеце ж.р.,невпинний колібрі ч.р..
література І. Дай відповіді  1. Чим історичні пісні відрізняються від козацьких? 2. Якою є композиція народної думи? 3. У чому полягає сутність філософської лірики? 4. Що об'єднує вірші Т. Г. Шевченка «Мені однаково» та «Садок вишневий коло хати»? Усього до циклу «В казематі» входить тринадцять віршів: «Садок вишневий коло хати…», «Мені однаково, чи буду…», «Ой три шляхи широкії…» та ін. Усі вірші цього циклу різні за настроєм, мотивами, ритмі­кою, проте їх об'єднує задум автора: сум за рідним краєм і пе­реживання ліричного героя (ув'язненого поета) за долю України        .Почуття глибокого патріотизму долают гь чорний смуток і безнадію в поезії «Мені однаково, чи буду…», горе в селянській родині — провідний мотив вірша «Ой три шляхи широкії…». Ніби протиставленням до цих та інших творів циклу виступає ідилічний пейзаж вірша «Садок вишне­вий коло хати…». Саме в цій ідилії Т. Шевченко вбачає ідеальну модель українського села — красу людських стосунків і родинне щастя в гармо­нії з розкішною природою
 5. Які образи-символи характерні для віршів Лесі Українки? Розкрий їхній смисл. (5 балів. За будь-яку помилку знімається 1 бал)
ІІ. Зроби ідейно-художній аналіз поезії Василя Голобородька «Ранок» (За картиною Катерини Білокур). В глиняному глечику, як бджоли, молоко уранішнє гуде, пахощами сяє серед столу паляниці сонечко руде. На тарілці молода цибуля, квашені із діжки огірки, в гарно розмальованому кухлімед такий пахучий і липкий. «Мамо, наготуйте на роботу – я коситиму аж у Крутій…» І плигає півнем на капоті промінь із-за гаю золотий. (15 балів: тема – 5 балів, художні засоби – 5 балів, віршовий розмір –  ІІІ. Напиши твір на одну з тем: 1. Маруся Богуславка – зрадниця чи патріотка? 2. Незбагненне відчуття прекрасного у віршах Івана Малковича. 3. У чому моральна краса Наталки Полтавки? 4. Образи руських князів у творі «Слово про похід Ігорів». (1 сторінка)
І. Напиши повідомлення у публіцистичному стилі «Звичаї і традиції мого народу» (обсяг – до 2-х сторінок). Свої думки аргументуй, ілюструючи прикладами з художньої літератури. У роботі використай просте речення, у якому наявний складений іменний присудок, та речення, ускладнене порівняльним зворотом. Познач ці синтаксичні одиниці хвилястою лінією (9 балів).
 II. 1. Випиши слова, у яких наголос падає на другий склад. Кидати, кишка, клеїти, колесо, колія, контрактовий, коромисло, косий, котрий, краду, кроїти, кропива, курятина, кухонний. 2. До поданих слів добери слова, які відрізняються одне від одного звуковим складом, але означають назву одного поняття з різними відтінками в його значенні, або з різним стилістичним забарвленням. Запиши їх парами. Жартівник жартун, кумедник, сміхун, сміхотун, дотепник, неґ. скализуб, суч. скалозуб;  багато багацько, чимало,незліченно, вагомий . змістовний,  авторитетний, переконливий., дзвонити БО́ВКАТИ., БЕ́ВКАТИ. 3. Випиши із запропонованих слова, у яких відбувається уподібнення глухих звуків до парних дзвінких. Молотьба футбол, якби, повсякденний, лічба, мотузка. Випиши словосполучення, у якому (яких) немає лексичної помилки. Хронометраж часу, офіційна особа, прейскурант цін, подарувати презент, перша прем’єра. Визнач рід іменників, увівши їх до складу словосполучення. Какаду, дріб, Чилі, Баку, леді, ранчо, біль, ЄС, ДАІ, фіаско. Запиши фразеологізм «як в око вліпив». Від кожної останньої букви продовж ряд із шести фразеологізмів. Фразеологізми, які повторюються, не зараховуються. Зразок. Впадає в око – очей не одведеш – швидкий на руку – у. ... III. Пошир одне речення дієприкметниковим, а інше – дієприслівниковим зворотами. Запиши ці речення (1 бал). І знову день згорає у призахіднім вогні... Каштан зацвів білим цвітом. .




 IV. Перепиши речення, усуваючи риски, розкривши дужки і вставивши замість крапок відповідні літери. Розстав пропущені розділові знаки. Зроби синтаксичний розбір речення, указавши над кожним словом частину мови і відповідно підкресливши члени речення, та самостійно обраного словосполучення. Охарактеризуй речення (4 бали). Над містечком і/й річкою (м/М)едянкою то сідаючи на голе гіл..я 15 крислатих верб то (с/з)німаючис(ь/я) з/із/зі них бе(с/з)зпорадно наче щось шукаючи з галасом кружляло гайворон..я.
 Українська література І.роздум (обсяг – до 3-х сторінок) на тему «Наскрізна ідея патріотизму «Слова про похід Ігорів» (). II. Виконай завдання, дотримуючись чіткості й лаконічності у висловленнях (3 бали). 1. Із якого твору рядки «Зовуть мене розбійником. /Кажуть – розбиваю. /Ще ж нікого я не вбив. /Бо й сам душу маю» За Сибіром сонце сходить? Назви тему твору Тема «За Сибіром сонце сходить»: розповідь про Устима Кармалюка, який після повернення із Сибіру продовжує захищати інтереси простого люду від «владик;. 2. За поданою характеристикою назви персонажів. – «Дай мені братів любити і для них життя віддати! Дай мені ще раз поглянуть на свій любий, рідний край!». – «Скрізь гуляю, скрізь буяю, /Мов той вітер дзвінкий в полі; /Сам я вільний і ніколи /Не зламав чужої волі». – «Не лайте.мене,/Не заклинайте мене!. ../Буду до кам’яної темниці/Прибувати, отирати,/Вас, бідних невільників,/Та з кам’яної темниці випускати». 3. Назви вид мистецтва, що відтворює життя у словесних художніх образах? Перелічи 7-8 відомих тобі художніх засобів цього виду мистецтва. III. Напиши відгук (обсяг – не менше 1-ї сторінки) на твір «Любіть Україну!» Володимира Сосюри. Прокоментуй його жанрову своєрідність, ідейно-художні особливості, порушені у ньому морально-етичні проблеми

1.Складіть розповідь у художньому стилі про те, що б ви робили на безлюдному острові (1 стор.)                                                            
2.Запишіть  фонетичною транскрипцією подані слова          
Вогкість, вітчизняний, вокзал, автобіографія
3.Відредагуйте речення          
Зі свята ми пішли  піймавши облизня.
Ми повинні   казку перетворити на реальність.
Злочинці не взяли особистих речей пасажира, потерпілого в аварії.
4. Укажіть, у якому рядку в усіх словах відбувається  уподібнення приголосних                                                                                                 
А) Стіл, свято, звісно, щастя, весняний                     Б) Чесно, тести, рясний, дзюрчати, хвоя
В) Зчистити, розжарити, зшити, дочці, льотчик                  Г) Вогко, книжка, грядка, списати,  низько
Д) Слива, зняти, постіль, сонце, тиждень
5. Визначте рід іменників                                                                        4б.
Лібрето (с.р.), Сан-Франциско (с.р.), адажіо (с.р.), поні (ч.р.), НЛО (ч.р.), трюмо (с.р.), шимпанзе (ч.р.), салямі (ж.р.)
1.Зробіть презентацію улюбленої книжки українського письменника за пропонованим планом.                                                                       
1) Обставини, що стали причиною знайомства з книжкою        2) Відомості про автора книжки. Видавництво. Рік видання.
3)Опис титульної сторінки, художнє оформлення.           4)Мої враження від:
– змісту книжки;
–актуальності чи неактуальності  теми та ідеї твору;
–того, що дало прочитання книжки особисто мені.              5). Чим сподобалася книжка? Що вразило, запамяталося?
6). Чому саме цю книжку пропонуєте прочитати, придбати?
2. Дайте відповіді на питання:                                                 
2.1. Які є різновиди  художніх образів?           Образ-персонаж, образ-символ, словесні, зорові, слухові образи тощо.
2.2. Назвіть символічно-міфологічні образи твору «Слова про Ігорів похід».(6)                                                                                                                                Символічно-міфологічні образи «Слова…»: Діва Обида, Див, Карна та Жля, «смутен сон» Святослава, «чотири сонця» (князі), Дунай, «золоте сідло», Дажбожі внуки
2.3. Назвіть цикл поезій Тараса Шевченка, до якого належить вірш «Мені однаково, чи буду…»                                                                                                  
Вірш «Мені однаково, чи буду…» належить до циклу «В казематі»


2.4.Назвіть українські народні пісні, у назвах яких фігурують імена людей.(5) «Ой не ходи, Грицю…», «Максим козак Залізняк», «Та ой як крикнув же та козак Сірко», «Грицю, Грицю, до роботи», «Явтух», «Несе Галя воду»…                                                                                                                              
2.5.Продовжіть речення «Рима – це…».                                                               
Рима – це суголосся (співзвуччя) закінчень віршових рядків (клаузул) або слів у середині суміжних чи близько розташованих рядків.                                                                        
2.6. Назвіть жанр твору «Сто тисяч» Івана Карпенка-Карого.                      
«Сто тисяч» Івана Карпенка-Карого – трагікомедія
«Сто тисяч» Івана Карпенка-Карого – соціально-сатирична комедія
2.7. Про який із своїх творів М. Коцюбинський сказав так: «Оповіданням я ще раз хотів нагадати читачам про віковічні традиції боротьби народу за волю, закликав боротися за неї»?      Про твір «Дорогою ціною».
3. З погляду теорії літератури дайте відповідь на запитання «Ліро-епос як суміжний літературний рід».                                                                                   
«Майже кожен жанр епосу, лірики, драми у процесі свого історичного розвитку започаткував нові варіації у сфері генерики (система родів, видів, жанрів літератури). Унаслідок цього відбувається взаємопроникнення літературних родів, трансформація видів у процесі їхнього історичного розвитку, історико-літературне й авторське перероблення й еволюція жанрів» (Василь Іванишин).
«Найчастіше відбувається поєднання епічного й ліричного начал. Такого роду твори належать до ліро-епосу. Людина тут зображується ніби у двох планах; з одного боку, передаються певні події її життя, а з іншого – переживання, емоції, настрої» (Олександр Галич).
На цій підставі виокремлюють такі суміжні жанри:
балада, билина, байка, буколіка, співомовка, ліро-епічна поема, вірш у прозі, іноді – віршований роман.
«Ліро-епічний твір – це жанр, утворений на межі епосу і лірики, головний ліро-епічний жанр – поема, яка взяла від епосу сюжетну оповідь, а від лірики – віршовану форму і ліричного героя»
ІІ. Дай відповіді на запитання, дотримуючись чіткості й лаконічності у висловлюваннях (3 бали).
1. Чим козацькі пісні відрізняються від історичних пісень? Зазнач не менше 3 відмінностей.
Козацькі пісні належать до лірики (соціально-побутові пісні); історичні – до епосу (народний героїчний епос).
Козацькі пісні не приурочені до конкретних подій, а узагальнено відбивають типові для певної доби явища; історичні пісні присвячені важливим історичним подіям та видатним героям.
Козацькі пісні не мають сюжету, на першому плані –– емоційна сфера: думки, почуття, переживання, викликані козацьким побутом; історичні – це сюжетні твори, яким притаманна стислість і динамічність розповіді..
Тематика козацьких пісень: прощання козака з родиною, загибель на полі бою, небезпека козацького походу тощо; історичні пісні утворюють тематичні групи: про боротьбу з турецько-татарськими загарбниками, про визвольну боротьбу під проводом Богдана Хмельницького проти національного поневолення польською шляхтою, про стихійні селянські повстання та їхніх героїв.
У козацьких піснях переважає романтизовано-ліричне начало, в історичних – реалістично-героїчне.
У козацьких піснях фігурують архетипні образи коня, сивої зозулі, ворона, сокола; персоніфіковані образи сил природи, дерев; в історичних піснях переважають образи-символи: козак – сокіл, дівчина – калина, могила – наречена та ін.


2. Назви основну ідею «Слова про похід Ігорів».     Ідея  –– заклик до всіх князів-сучасників об’єднатися заради захисту Руської землі від зовнішніх ворогів («За землю Руську, // За рани Ігореві, // Хороброго Святославовича»), заклик до національної злагоди; засудження міжкнязівських усобиць.

3. У чому актуальність поеми «Іван Вишенський» Івана Франка в наш час?
А. Погрібна: «Важливо, що основне вістря і наукових праць, присвячених Іванові Вишенському, і однойменної поеми митця було спрямоване в тогочасну сучасність, однак, неабияким чином перегукується з нинішніми реаліями, особливо в змалюванні гнилизни суспільного ладу й псевдопатріотизму та обмеженості світогляду «народних поводирів». Актуальними уявляються такі рядки поеми:
Наші пастирі духовні                поробилися вовками,                  шарпають христове стадо
і отруту в душі ллють.                …лукавство й зрада                убивають правдомовність,
а в кого затруте серце,           той отрутою плює»
Отже, актуальність поеми «Іван Вишенський» у її
– основній думці: призначення кожної людини – жити заради інших, прагнути надати допомогу ближньому, навіть якщо для цього потрібно пожертвувати своїм життям;
– проблематиці: філософсько-психологічна проблема «людина – суспільство» (Франко підкреслює рівнозначність двох частин цієї одвічної антиномії); проблема морального вибору людини (у душі Вишенського перемогла справжня любов до людей, до України. Навіть перебуваючи у своїй печері, він постійно думає про них, молиться за спасіння. Релігійний фанатизм поступився патріотизму І яке ж ти маєш право, / черепина недобита, / про своє спасення дбати / там, де гине міліон?); проблема народного поводиря та його світогляду
4 Віршовані розміри.
Одиницю виміру та визначення віршового ритму називають стопою. Це – найкоротший відрізок певного віршового метра (розміру), сконцентрованого у групі складів з відносно незмінним наголосом (ритмічним акцентом). Залежно від кількості складів в українській силабо-тоніці стопа найчастіше буває: 1) двоскладова (ямб, хорей, пірихій, спондей), 2) трискладова (дактиль, амфібрахій, анапест, бакхій, молос) та 3) чотирискладова (пеон).
Центральною умовою структурування вірша є визначення його розміру (чи метра). Для тонічної системи віршовий (віршований) розмір характеризується кількістю наголосів, для силабічної – кількістю складів, для силабо-тонічної – кількістю стоп (об’єднання наголошеного і ненаголошеного (ненаголошених) складів), характером цих стоп та місцезнаходження цезури (якщо вона є).
В. Пахаренко: «Для того, щоб визначити віршовий розмір, необхідно порахувати кількість стоп у кожному рядку вірша. Якщо ця кількість однакова у всіх віршорядках, то це буде дво-, три-, чотирискладовий і так далі відповідно хорей, ямб, дактиль, амфібрахій, анапест. Якщо ж кількість стоп неоднакова (з будь-яким співвідношенням), то це буде різностоповий хорей, ямб чи інший розмір

1.      Написати твір-мініатюру на тему   «Дніпро починається  з краплі, якою зоря напється.
Добро починається з людського доброго серця» (М.Сингаївський)
2.
Істоти
Неістоти
футболіст
трактор
домовик
сопілка
ферзь
рій
Павло
спілка
небіжчик
спориш

бактерія

хмара

5.Альтруїзм – безкорисливе піклування про благо інших і готовність жертвувати для інших своїми особистими інтересами
Естакада – споруда у вигляді моста для підняття вгору шляхів  для переходу
( переїзду) через залізницю
Куманець –  керамічна фігурна посудина для напоїв
Саміт ­– конференція , нарада, збори глав держав та урядів.



Підберіть до поданих фразеологізмів синоніми-фразеологізми: 1) Кирпу гнути – 2) Спалити мости за собою – 3) Собаку з’їсти – 4) Ані пари з уст – 5) Плести язиком – 6) Накивати п’ятами – 7) Не вірити своїм очам – 8) Очима пасти – 9) Обіцяти золоті гори – 10) Немов обухом по голові –
 ІІ. Складіть етюд на тему: “Сонце. У казці завжди сонце” (Олександр Олесь
 ІІІ. Поясніть лексичне значення слів: віншування, книги, гарба, галузка, легінь
 ІУ. Перепишіть, поставте пропущені букви у словах: (3 бали) Ш...ренга, л...міш, ц...тата, ч...пурний, зайч...ня, плюш...вий, стер..отип, коч...рга, д...када, дал...чина, вдал...ні, вел...чина, д...корація, лід...рувати, пащ...ка.

У Подайте письмово аналіз речення, вказавши частини мови. Визначте члени речення: (5 балів) Він (вересень) причепив до свого бриля червоний з вологістю кетяг калини й нитку бабиного літа, заглянув до нашої школи, завзято вдарив у дзвін та й пішов поміж садами крутити крила вітряків (М.Стельмах).
 література І. Напишіть твір на одну із тем  1) Згубний вплив грошей на людину за п’єсою І.Карпенка-Карого “Сто тисяч”; 2) Роздуми поета про власну долю та долю України в поезії “Мені однаково...” (Т.Шевченко); 3) Мої роздуми над жіночою долею (за поемою “Слово о полку Ігоревім”).
 ІІ. Чітко і лаконічно дайте відповіді на запитання (5 балів) 1. Паралелізм – це... 2. Назвіть портрети видатний людей, яких змалював Т.Шевченко. 3. Справжнє прізвище Івана Карпенка-Карого – ... 4. До фольклорних належать твори таких жанрів ... 5. Історична пісня – це ...  1. Символи української природи в ліричній народній пісні. 2. Байка як жанр епічного твору. Особливості байки у віршах.           ІУ. Прочитайте твір, укажіть автора. До якого літературного роду та жанру належить вірш. Виконайте такі завдання: (8 балів) 1. Які основні думки висловлено у вірші? 2. Які художні засоби вживаються, з якою метою? Не так тії вороги, Як добрії люди – І окрадуть жалкуючи, Плачучи осудять, І попросять тебе в хату, І будуть вітати, І питать тебе про тебе, Щоб потім сміятись, Щоб з тебе сміятись, Щоб тебе добити... Без ворогів можна в світі Як-небудь прожити. А ці добрі людеНайдуть тебе всюди, І на тім світі, добряги, Тебе не забудуть

1.Описуючи зовнішність людини, ви користуєтесь художніми засобами.
Назвіть по 2 оригінальних епітети та порівняння до таких понять:
постать, обличчя, волосся, очі, брови, вії, погляд, ніс, вуста, вуха, руки, рухи. 12б.

2.Виконайте тестові завдання.                                                        2+2=4б.
2.1 Укажіть складне речення, у якому одна з його частин є односкладним реченням                                                                                                   
А) У зелене Журавлине  летять журавлі, а лебеді – у Лебедин.
Б) Ось і місток, за яким починалося село.                В) Нас кличе у мандри дорога, нам грає чарівна струна
2.2 З літерою И пишуться всі слова іншомовного походження в рядку.
А) харак..рі, д…намо, Флор…да, скип…дар                     Б) Корс…ка, акс…ома, С…рія, поз…ція
В) Австр…я, с…лует, імб…р, Мадр…д                            Г) аж…отаж,Ч…лі, с…стема, текст…ль
Д) Ват…кан, к…парис, Єп…скоп, дж…гіт
3.До кожного зі слів доберіть український відповідник.                           7б.
Концентрувати,  інспірувати, репрезентувати, пролонгувати, сфальсифікувати,
конфузити, піарити
4. Зробіть синтаксичний розбір речення.                                                     5б.
Смутку не почулось у її словах.
5. Відредагуйте                                                                                                   6б.
По крайній мірі, по завершенні, протиріччя, нічого не поробиш, у минулому році, ­
пробачте мене.
І. Напишіть твір на одну з тем:  (2 стор.)        1.Поетичність образу Ярославни («Слово про похід Ігорів»).
2. Роль митця в суспільстві (за твором «Давня казка» Лесі Українки).
3. Любов до Вітчизни – одна з найбільших людських чеснот.
ІІ. Дайте відповіді на питання, дотримуючись чіткості й лаконічності у висловлюваннях:                                               
1) Які пісні називають історичними піснями?
2) Що означає вислів «езопівська мова»?
3) Хто з відомих українських письменників були перекладачами «Слова про похід Ігорів»?
4) З якого твору та якому персонажеві належать слова: «Я не буду панувати, ні! Як їв борщ та кашу, так і їстиму, як мазав чоботи дьогтем, так і мазатиму, а зате всю землю навкруги скуплю»?
5) Хто автор музики романсу на слова Лесі Українки «Хотіла б я піснею стати


  УКРАЇНСЬКА МОВА           І. Узгодьте числівники, записуючи їх словами, з іменниками.
Два кілограми, перед п’ятдесятьма слоненятами, до трьох вовків, після дванадцятої години, із семи зайців (із сьома, сімома зайцями), у сорока п’яти (п’ятьох) тигрів, близько двохсот тридцяти (тридцятьох) дев’яти (дев’ятьох) антилоп, за півтора метра.
ІІ. Визначте відміну і групу іменників. Зробіть фонетичний розбір підкресленого слова.
Снігур – ІІ відміна, тв. гр.; олівець – ІІ відміна, м’яка гр. ; п’ята – І відміна, тв. гр.; дощ – ІІ відміна, міш. гр.; прізвище – ІІ відміна, міш. гр.; чиж – ІІ відміна, міш. гр.; рій – ІІ відміна, м’яка гр.; сторож – ІІ відміна, міш. гр.; Ігор – ІІ відміна, м’яка гр.; порося – ІV відміна, групи немає, маляр – ІІ відміна, міш. гр.; кобзар – ІІ відміна, м’яка гр.; сталевар – ІІ відміна, тв. гр.; секретар – ІІ відміна, м’яка гр.; школяр – ІІ відміна, міш. гр.; сіль – ІІІ відміна, групи немає; ім’я – ІV відміна, групи немає, узбіччя – ІІ відміна, м’яка гр.
ІІІ. Визначте слова, тлумачення яких подані нижче. Складіть із двома з них речення.
1.      Спеціальне приміщення, де паряться й миються, – лазня.
2.      Той, хто займається полюванням на диких звірів і птахів, – мисливець.
3.      Особа, що займає якесь приміщення як житло, – мешканець.
4.      Переміщення за допомогою транспорту або пішки далеко за межі постійного місцеперебування – подорож.
ІV. Відредагуйте речення.
1. Я подзвоню в дев’ять годин. – Я зателефоную о дев’ятій годині.
2. Приймаючи участь у самому найважливішому міроприємстві, Олена дуже захопилася ним. – Беручи участь у найважливішому заході, Олена дуже захопилася ним.
3. Хлопець раптом упав в обморок. – Хлопець раптом знепритомнів.
4. Переможці Всеукраїнського конкурсу імені Тараса Шевченко поїхали до Черкасів. – Переможці Всеукраїнського конкурсу імені Тараса Шевченка поїхали до Черкас.
5. Получити гроші можна в банку на протязі двох тижнів. – Отримати гроші можна в банку протягом двох тижнів.
ЛІТЕРАТУРА.   1.      З якого твору ці слова:      Туман поле покриває,                Мати сина прикликає:
«Вернись, синку, додомоньку,    Змию тобі головоньку!? «ГОМІН, ГОМІН ПОДІБРОВІ»
            2. Що таке коломийка? СКЛАДАЄТЬСЯ З ДВОРЯДКОВОЇ СТРОФИ, КОЖНИЙ РЯДОК ЯКОЇ МІСТИТЬ ПРИКІНЦЕВУ РИМУ І 14 СКЛАДІВ.
            3. Про що І.Франко сказав: «…І серед суспільності, і в науці вони  мають вироблену славу»? ПРО УКРАЇНСЬКІ НАРОДНІ ПІСНІ.
            4. Про якого літературного героя ці слова : «Високий ростом, поважний поставою, строгий лицем, багатий досвідом життя й знанням людей та обставин…»? ЗАХАР БЕРКУТ.
            5. Коли Захар Беркут назвав Мирославу «недоброю дівчиною»? КОЛИ ВОНА ПОВІДОМИЛА, ЩО МАКСИМ У НЕВОЛІ.
6. Ким назвали нащадки Т.Шевченка після виходу у світ його «Заповіту»? АПОСТОЛОМ ПРАВДИ І СВОБОДИ.
            7. Напишіть наступні три рядки вірша: Все покину і полину            ДО САМОГО БОГА
                        МОЛИТИСЯ, А ДО ТОГО –                                  Я НЕ ЗНАЮ БОГА.
8.Що таке історична повість? ЕПІЧНИЙ ПРОЗОВИЙ ТВІР, СЮЖЕТ ЯКОГО ПОБУДОВАНИЙ НА ІСТОРИЧНОМУ МАТЕРІАЛІ.
            9. Яка основна думка балади Т.Г.Шевченка «Тополя»?  ПОШУКИ ЛЮДИНОЮ ЩАСТЯ.
            10. До якого «майстра живописних справ» був відданий Т.Шевченко в науку? ДО ШИРЯЄВА.
                                                                                                                                 
Українська моваІ. Спишіть, вставивши букви та знявши риску.
Медико-генетичний, новогрецький, мінерально-сировинний, зовнішньополітичний, телерадіоапаратура, народно-визвольний, з діда-прадіда, термогідродинаміка, нижчепідписаний, пізній, гігантський, безсовісний, ціннісний, виїзний, заздрісний, кістлявий, тижневий, пристрасний, міжобласний, зап’ястний, захисний, буревісник, волосний, капосний

ІІ. До поданих дієслів доберіть антоніми, з чотирма із них складіть речення.
            Спростувати – підтвердити, погоджувати – заперечувати, починати – закінчувати, скорочувати – подовжувати, принижувати – возвеличувати, відповідати – запитувати (питати), любити – ненавидіти, переоцінювати – недооцінювати.
ІІІ. Відредагуйте словосполучення. Дати вірну відповідь – дати правильну відповідь        Згідно наказу – згідно з наказом У відповідності з положенням – відповідно до положення    Опановувати мовою – опановувати мову  Навчати мові – навчати мови Три роки підряд – три роки поспіль


ІV. Перекладіть текст українською мовою й запишіть, розставивши розділові знаки там, де їх не вистачає. Підкресліть усі члени другого речення.
У величезній залі вирували хвилі вальсу. Маленький, певне, завчасно постарілий чоловік, стоячи під високою тополею, бачив, як за скляними дверима кружляють панни й панночки, проносяться в мазурці й кадрилі стрункі гусари. І знову серце його сповнювалося гострим болем, як і тоді, коли, блукаючи несходимим засніженим Сибіром, згадував він і цю залу, і цей вальс, і її, легку й повітряну, у хмарині білого шовку.
V. Запишіть іменники у формі родового відмінка однини.
Вівторка, грому, закону, колективу, Криму, мотора, піску, предмета, прогресу, сорту, Будапешта, вінця, гопака, полку, Миколаєва, Парижа, Лондона, гуртка, плачу, інституту.
Українська літератураІІ.  1. Які з поданих пісень належать Марусі Чурай:
            а) «Засвіт встали козаченьки»; б) « Зелененький барвіночку»; в) «Повій, вітре, на Вкраїну»; г) «Грицю, Грицю, до роботи»; ґ) «Ой не ходи, Грицю…»; д) «Віють вітри, віють буйні»; е) « Їхав козак за Дунай»; є) «Ой під вишнею, під черешнею»?
            2. Як називали найвідомішого українського кобзаря Остапа Вересая?
Запишіть не менше 3-х перифраз. ГОМЕР СТОЛІТТЯ, БОЯН ДОБИ, СУЧАСНИЙ НЕСТОР, ГОМЕР В УКРАЇНСЬКІЙ СВИТІ, РАПСОД УКРАЇНИ.
            3. Чим думи відрізняються від історичних пісень? Назвіть не менше 3-х відмінностей. 1. СПОСІБ ВИКОНАННЯ ДУМ – РЕЧИТАТИВ. 2. ОСОБЛИВОСТІ КОМПОЗИЦІЇ ДУМ: ЗАЧИН, ОСНОВНА ЧАСТИНА, КІНЦІВКА. 3 У ДУМАХ РЯДКИ НЕРІВНОСКЛАДНІ.
            4. Назвіть князів з «Олегового хороброго гнізда» («Слово…»). Нащадки князя Олега: князь Ігор, його син Володимир, брат Всеволод, небіж Святослав.
            5. Назвіть прізвище письменника за псевдонімами:
            Джеджалик, Марко, Руслан, Мирон, Мирон Ковалишин, Іван Живий, Один з русинів міста Львова. ФРАНКО.
            6.За поданими роками запишіть події з життя Т.Шевченка:
а)1838 – ВИКУП З КРІПАЦТВА; б)1840 – ВИХІД «КОБЗАРЯ»; в) 1843, 1845, 1859 – ПОДОРОЖІ В УКРАЇНУ; г) 1847 –1857 – РОКИ ЗАСЛАННЯ.
7. Яку церемонію щороку проводив Захар Беркут перед початком копних зборів? Розкрийте її символічний зміст.  «Се була звичайна стародавня церемонія, що знаменувала очищення уст і прояснення ока». Очищення водою символізувало дії, необхідні при вирішенні важливих справ: усе бачити, тверезо мислити, говорити тільки правду.
8. Як називається двоскладова стопа без наголосу? ПІРИХІЙ.
            9. Назвіть хоча б один музичний твір та його автора за мотивами «Слова ».
М. ЛИСЕНКО. КОМПОЗИЦІЯ «ПЛАЧ ЯРОСЛАВНИ»; О. БОРОДІН. ОПЕРА «КНЯЗЬ ІГОР».                10. Про кого написала сучасна поетеса Ліна Костенко: Ця дівчина не просто так,                [],             Це голос наш. Це – пісня.  Це – душа.ПРО МАРУСЮ ЧУРАЙ.                                                                                                                                                                                                                                         




9 клас Українська мова  І. Спишіть слова, знявши риску чи вставивши знак або букву.
Півнеба, пів’яблука, пів-Одеси, пів’язика, яскраво-лимонний, народнопісенний, свіжоспечений, п’ятипелюстковий, позаочі, не сьогодні-завтра, з року в рік, у стократ, казна перед ким, морквяний, Лук’ян, львів’янин, Сантьяго, піранья, відшліфований, приїжджати.                                                          

ІІІ. Перекладіть речення українською мовою. Числівники запишіть словами, поставивши їх у потрібному відмінку.
1. Січ складалася з шістдесяти з лишком (гаком) куренів. 2. У сажнях п’ятдесяти від нас, там, де вибоїни, ями (ковбані) й купи зливались водно з нічною імлою, блимав тьмяний вогник.
3. Гроза тривала близько двох годин. 4. Живе Балда в поповім домі, спить собі на соломі, їсть за чотирьох, працює за сімох.
                                                                              
ІV. Від поданих іменників утворіть прикметники за допомогою суфікса   -ськ(ий).
Малевицький , прилуцький, чуваський, кумицький, печенізький, якутський, латиський, волзький, гамбурзький, паризький, казахський, криворізький, половецький, угорський, волоський, черемоський.
V. Спишіть речення, розставляючи розділові знаки. Зробіть синтаксичний розбір (підкресліть члени речення, надпишіть над кожним словом частину мови, дайте загальну характеристику всієї конструкції та еквівалентів простих речень), накресліть схему.
Осокори стоять під вікном і, немов чубаті хлопці, про щось перешіптуються з грайливим вітром, а літня ніч уже засвітила в небі зоряні люстри.                                                                                                                                                                         8 б. (розділові знаки – 1 бал, члени речення – 2 бали, частини мови – 2 бали, характеристика – 2 бали, схема – 1 бал).

[   1   ], a [   2   ].
            Речення розповідне, неокличне, складносурядне, складається з двох простих речень, поєднаних протиставним сполучником а; між простими реченнями перед протиставним сполучником ставимо кому.
І речення – просте, двоскладне, повне, поширене, ускладнене однорідними присудками та порівняльним зворотом.
ІІ речення – просте, двоскладне, повне, поширене, неускладнене.
VІ. Виконайте тестові завдання
            1.А., 2.В., 3.А.
Українська література
ІІ. Дайте відповіді на запитання та виконайте завдання, дотримуючись чіткості й лаконічності у висловлюваннях.
1.      У яких двох  списках дійшов до нас літопис «Повість минулих літ»?
У ЛАВРЕНТІЇВСЬКОМУ ТА ІПАТІЇВСЬКОМУ.
2.      Кому з князів («Повість минулих літ») належить відомий вислів «Іду на Ви!»?
СВЯТОСЛАВУ.
3. Що Г.Сковорода називає «силою» у своїх байках?
            МОРАЛЬ.
4.Де і коли були надруковані три перші частини «Енеїди» І.Котляревського? Що вони ознаменували?
У ПЕТЕРБУРЗІ, 1798 РІК, ПОЧАТОК НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ.
            5. До якої літератури належать Синайський, Скитський, Єрусалимський патерики? ДО ПЕРЕКЛАДНОЇ ЦЕРКОВНОЇ.
6. Доповніть визначення:
Силабічне віршування – система віршування, в основу якої покладена рівна кількість складів при невпорядкованому розташуванні наголошених і ненаголошених.
7. Укажіть художній прийом, який ужито в тексті вірша:Мине дитинство,  Мине отроцтво,
Мине юність,   Мине зрілість,           Мине старість…А на все мине час покаяння. АНАФОРА.
            8. Кому в «Енеїді» І.Котляревського належать слова:
Де общеє добро в упадку,          Забудь отця, забудь і матку, Лети повинность ісправлять…?  ЕВРІАЛУ.
            9. Яку історичну подію взято за основу пісні «Чи не той то хміль»?ПЕРШУ ЗБРОЙНУ ПЕРЕМОГУ НАД ПОЛЯКАМИ ПІД ЖОВТИМИ ВОДАМИ В ТРАВНІ 1648 РОКУ.10. Що шукає ліричний герой поезії Г.С.Сковороди «Сад божественних пісень»? ПРАВДУ, ДОБРО, СПРАВЕДЛИВІСТЬ.
10 клас МОВА ІІ. Поясніть значення фразеологізмів. Складіть із кожним із них речення.
            На коні – у виграшному становищі; очі відбирати – вабити, приваблювати своєю яскравістю, приємним виглядом тощо; нагріти боки – побити когось; нагнати дрижаків – дуже налякати; масляні вишкварки – щось незначне, не варте уваги, дрібниці; скакати цапа – рішуче протидіяти чому-небудь, протестувати проти чогось, заперечувати щось.
ІІІ. Спишіть слова, вставивши, де потрібно, букви і знявши риску.
            Інтермецо, аннали, лібрето, Марокко, бароко, бравісимо, голландець, фіни, імміграція, еміграція, шасі, вілла; безвісти, взнаки, запанібрата, зісподу, надміру, віч-на-віч, з дня на день, насподі.
ІV. Перекладіть текст українською мовою, записуючи числа й скорочення повними словами, поставивши числівники в потрібному відмінку.
Земля разом з вісьма іншими планетами рухається навколо Сонця. Відстань її до Сонця змінюється від ста сорока семи цілих та однієї десятої мільйона кілометрів на початку січня до ста п’ятдесяти двох цілих та однієї десятої мільйона кілометрів на початку липня. Період обертання Землі навколо нашого світила дорівнює трьомстам шістдесяти п’яти цілим і двомстам сорока двом тисячним доби, а навколо своєї осі – двадцяти трьом годинам п’ятдесяти шести хвилинам п’яти секундам. Довжина земного екватора вимірюється сорока мільйонами сімдесятьма п’ятьма тисячами сьомастами чотирма метрами. Уся поверхня землі становить п’ятсот десять мільйонів квадратних кілометрів, причому на трьохстах шістдесяти одній цілій і одній десятій мільйона квадратних кілометрів її, тобто на сімдесяти одному відсотку, розіллявся Світовий океан.    
УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА  ІІ. Дайте відповіді на запитання, дотримуючись чіткості й лаконічності у висловлюваннях.
1. Кого Тарас Шевченко назвав «батьком української прози»?        Г.КВІТКУ-ОСНОВЯНЕНКА.
2. Назвіть однойменні поетичні та малярські твори Т. Шевченка (не менше трьох). «Катерина», «Слепая», «Утоплена», «Тополя», «Відьма», «Мар’яна-черниця»…
            3. Укажіть троп, яскраво виражений у рядках:
                        Та темний бовван на козачій могилі        Про давнє минуле кричить мовчазливо.
П. Тичина         ОКСИМОРОН.
4. Хто назвав «Кайдашеву сім’ю «сміхом крізь сльози»? ФРАНКО.
5. До якої театральної родини належала актриса Марія Садовська-Барілотті? ДО ТОБІЛЕВИЧІВ.                           6. Зі скількох частин та розділів складається роман Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» 4 Ч, 30 РОЗД
            7. Кому в п’єсі Івана Карпенка-Карого «Мартин Боруля» належать слова «Краще жить на світі щасливим мужиком, ніж нещасним паном – це всяке знає!»? МАРИСІ.
8. Хто став прообразом головного героя п’єси «Мартин Боруля» І.Карпенка-Карого? КАРПО ТОБІЛЕВИЧ.
            9. Що таке дистих? БУДЬ-ЯКА ДВОРЯДКОВА СТРОФА.
            10. Що отруює кожного дня життя і батьків, і синів та невісток (І.Нечуй-Левицький "Кайдашева сім'я")? ДУХОВНА РОЗ’ЄДНАНІСТЬ.                                                      
11 клас УКРАЇНСЬКА МОВА           ІІ. Випишіть фразеологізми, розкрийте їх значення.
Пісня пісень – вершина творчості.
Суєта суєт – життєві дрібниці та їх оцінка як незначних, мізерних, не пов’язаних зі справжніми цінностями життя.
На ясні зорі й тихі води – в Україну, додому, в рідні краї.
Умивати руки – перекладати відповідальність за вчинене на інших.
ІІІ. Запишіть слова, знявши риски та вставивши букви.
            Жан-жаківський, фон дер Гольц, О’Генрі, Ріо-де-Жанейро, аксіома, хірург, Горацій, Ніцца, пенні, лібрето, імміграція, флегматик, андоррський, марокканець, Лавуазьє, Ла-Манш.
ІV. Провідміняйте числівники, зазначивши паралельні форми, де вони існують. Складіть по одному реченню, використавши кожний із поданих числівників у непрямому відмінку.    259, 3678.
Н. Двісті п’ятдесят дев’ять
Р. Двохсот п’ятдесяти (п’ятдесятьох) дев’яти (дев’ятьох)
Д. Двомстам п’ятдесяти (п’ятдесятьом) дев’яти (дев’ятьом)
Зн. Двісті п’ятдесят (п’ятдесятьох) дев’ять (дев’ятьох)
Ор. Двомастами п’ятдесятьма (п’ятдесятьома) дев’ятьма (дев’ятьома)
М. ... двохстах п’ятдесяти (п’ятдесятьох) дев’яти (дев’ятьох)
Н. Три тисячі шістсот сімдесят вісім
Р. Трьох тисяч шестисот сімдесяти (сімдесятьох) восьми (вісьмох)
Д. Трьом тисячам шестистам сімдесяти (сімдесятьом) восьми (вісьмом)
Зн. Три тисячі шістсот сімдесят (сімдесятьох) вісім (вісьмох)
Ор. Трьома тисячами шістьмастами сімдесятьма (сімдесятьома) вісьма (вісьмома)
М. ... трьох тисячах шестистах сімдесяти (сімдесятьох) восьми (вісьмох)               
УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА  
1.      Про кого це сказано: «Він був поетом, прозаїком, драматургом, перекладачем, фольклористом, літературознавцем, видавцем, політиком, редактором газет і журналів, публіцистом, громадським діячем, політиком»? І. ФРАНКО
2.      З якими історичними постатями зустрічаємося на сторінках творів І.Нечуя-Левицького (назвіть не менше 3-х)? Єремія Вишневецький, Іван Виговський, Максим Кривоніс, Богдан Хмельницький.
3.      З якого нарису виросла повість Панаса Мирного «Чіпка»?
«ПОДОРІЖЖЯ ОД ПОЛТАВИ ДО ГАДЯЧОГО»
4.      Чиї літературні вечори відвідував молодий П.Тичина?
М.КОЦЮБИНСЬКОГО
5.      Визначте жанр лірики за наведеним уривком:
Руче, руче, відірвана руче,                  що без тебе я мушу робити?!
Не кидатись же головою з кручі,          а треба якось-то жити…В.Голобородько
МЕДИТАТИВНА (МЕДИТАЦІЯ)
6.      Світоглядною основою цього стилю був принцип відносності людських знань. Тому його представники зосереджувалися на відтворенні миттєвих вражень від безпосереднього зіткнення з якимись явищами, на щонайтоншому фіксуванні сприйнятого в конкретний момент. Про який стиль ідеться? ІМПРЕСІОНІЗМ
7.      Назвіть літературознавця, який вперше запропонував термін «розстріляне відродження». У якості чого він його вжив?Юрій Лавріненко вжив цей термін у якості назви збірника найкращих текстів поезії та прози 1920-1930-х років.
8.      Назвіть центральний гуманістичний символ новели М. Хвильового «Я (Романтика)». Марія (мати Божа і людська)
9.      Укажіть стилістичну фігуру, яскраво виражену в рядках:
Нема навіть ритму ні рими,        Бо серце вже втратило ритм
і не знає                                              консонансу рими.                 Є.Маланюк
Епіфора (повторення у кінці рядків, строф).

10.   Назвіть перший вірш П.Тичини. Кому він був присвячений?
«Під моїм вікном». Присвячений батькові.
                                                                      
1. Укажіть правильну відповідь
1.1. Рядки
Годі тобі, пане-брате,                     Ґринджоли малювати,
Бери шаблю гостру, довгу                Та йди воювати!              узято з:    А історичної пісні
1.2. Укажіть художньо-виражальний засіб, використаний у рядках твору «Чи не той то хміль»:
Не пий, Хмельницький, дуже той Жовтої Води:
Іде ляхів сорок тисяч хорошої вроди. Г гіпербола
1.4. Дізнавшись про поразку Ігоря, Святослав
      
А сказав «золоте слово»
1.5. Збірка «Кобзар» Тараса Шевченка починається віршем       В «Думи мої, думи мої…»
1. 5. З якого твору Лесі Українки взяті слова?      Не поет, хто забуває       Прострашні народні рани,          Щоб собі на вільні руки                                            Золоті надіть кайдани!          Б «Давня казка»
1.6. Поезія «Музика, що пішла» належить до          В філософської
2. Укажіть правильні відповіді (правильних відповідей дві або більше)
2.1. Укажіть провідні мотиви поеми Лесі Українки «Давня казка»
А роль митця у суспільстві                   Д безкорисливе служіння Батьківщині, народові
2.2. Позначте те, що стосується поданого уривка             Коли мене питають: «Любиш ріки,
Річки, і річечки, і потічки?» – Відмовчуюсь: вони в мені навіки,
А для мого народу – на віки…        В. Підпалий
А чотиристопний ямб                Б суміжне римування                В п’ятистопний ямб
Г жіноча та чоловіча рими                                     Д перехресне римування
3. Установіть відповідність
3.1. між назвою та мотивом твору
Назва твору
Мотив
1 «Віють вітри, віють буйні»
2 « Свічечка букви Ї»
3 «Любіть Україну»
4 «Сад»
А звернення до дитини з закликом берегти рідну мову
Б заклик любити Україну
В туга за втраченим коханням
Г возвеличення мужніх борців за волю і  процвітання України.
Д загибелі в страшних тортурах козака-ватажка

(1-В, 2-А, 3-Б, 4-Г)

3.2.           між художніми засобами поезії І. Малковича «З янголом на плечі»

1 1 порівняння
2 2 епітети
3 3 метафори
4 4 повтори
А вуста гарячі, вітер вировий, янгол ледь живий, сірий маятник життя
Б маятник бухка, не дихає свіча, вуста дрижать
В йде і йде, при Господній при свічі, із янголом на плечі
Г йде лелійно, як дитя
Д хтось бреде, вуста дрижать, краєм світу
(1-Г, 2-А, 3-Б, 4-В)


3.3.            епізодів зі «Слова про похід Ігорів» з елементами сюжету

1  «…Третього дня під полудень упали стяги Ігореві»
2   «Тоді виступив Ігор-князь в золоте стремено/ і поїхав по чистому полю»
3 «… Дівчата співають на Дунаї,/ в’ються голоси через море до Києва./…Землі раді, городи веселі»
4 « Зрання в п’ятницю / вони потоптали полки половецькії», «Другого дня вельми рано/ кривавої зорі світ провіщають; чорнії тучі з моря ідуть…»
А зав’язка
Б розв’язка
В експозиція
Г кульмінація
Д розвиток дії

(1-Г, 2-А, 3-Б, 4-Д)
Українська мова8 клас           1. Відредагуйте речення
А Ми зайняли в змаганнях перше місце. Ми посіли в змаганнях перше місце
Б Ми з братом одержали освіту в Національному університеті імені Тараса  Шевченка Ми з братом здобули освіту в Національному університеті імені Тараса  Шевченка.
В Солдати князя Ігоря були відважними. Воїни князя Ігоря були відважними.                                                                                                 ГЧерез співпадіння обставин ми виконаємо це завдання на слідуючий день.Через збіг обставин ми виконаємо це завдання наступного дн
Д Завдяки дощу я підхопив нежить. Через дощ я підхопив нежить   
 2. Дайте відповідь на запитання. Відповідь проілюструйте прикладами.
У чому полягає відмінність між словосполученнями лексичними та синтаксичними?
Синтаксичними називаються словосполучення, утворені поєднанням двох або більше повнозначних частин мови, із яких одне є головним, а інші – граматично залежні від головного.
Лексичним називається поєднання двох або більше слів, які становлять фразеологічний зворот. 
3. Перепишіть речення, розставивши розділові знаки. Зробіть його синтаксичний розбір (підкресліть головні і другорядні члени речення, дайте характеристику речення, побудуйте структурну схему). Надпишіть над кожним словом частину мови. Зробіть фонетичний аналіз підкресленого слова.
Природа (ім., підмет) до всього (прийм. із займ., додаток) чуйно,  тривожно (присл., обставина) прислухається (дієл., присудок) і чітко (спол., присл., обставина) тримає (дієсл., присудок) над землею (прийм. з ім., обставина) кожний (займ., означення) звук (ім., додаток): і (спол.) дівочу (прикм., означення) пісню  (ім., додаток), і (спол.) скрип (ім., додаток) воза (ім., означення), і (спол.)  клекіт (ім., додаток) чорногуза (ім., означення) (М. Стельмах).
Речення розповідне, неокличне, просте, двоскладне, поширене, повне, ускладнене однорідними додатками і присудками.
Тримає – [триемйе] – 6 букв, 7 звуків, три склади, відкриті.
[т] – приголосний, глухий, твердий; те
[р] – приголосний, сонорний, твердий; ре
[ие] – голосний, ненаголошений; и
[м] – приголосний, сонорний, твердий; ем
[а] – голосний, наголошений; а
[й] – приголосний, сонорний, м’який; йот
[е] – голосний, ненаголошений; е
Українська література 
Напишіть твір (обсяг – 2- 2,5 с.) на тему «Вічна проблема життєвого вибору та наполегливості у досягненні мети» (за поезією Б. Олійника) Дати характеристику українським народним історичним  пісням. Навести приклади.
Історичні пісні – це фольклорні твори, присвячені певній історичній події чи відомій історичній постаті. У цих піснях висловлюється ставлення народу до історичних подій чи героїв.
    В історичних піснях часто оспівуються безіменні герої, але їхня діяльність пов'язана з конкретним історичним періодом. Поява історичних пісень є наслідком розвитку історичної свідомості народу і його художнього мислення. Вони з'явились у ХV столітті, в період боротьби українського народу проти турецько-татарських загарбників, увібравши традиції героїчного епосу Київської Русі та українських дум.
    Особливо багато історичних народних пісень присвячено подіям визвольної війни українського народу 1648-1654 років. Кобзарі по всій Україні оспівували Богдана Хмельницького, його сподвижників Івана Богуна, полковника Морозенка та інших народних героїв. Ось назви лише деяких пісень, що належать до циклу про визвольну війну: "Чи не той то Хміль", "Іван Богун", "Ой Морозе, Морозенку", "Не дивуйтеся, добрії люди" та інші.
Історичні пісні відтворюють найголовнішу рису народних героїв — готовність іти на самопожертву заради громадянського добра.
Проаналізуйте поезію за такою схемою (тема та ідея; жанрові особливості; поетичні образи, картини; особливості віршування (рима, римування, віршовий розмір); строфічна будова; особливості лексики, тропи, поетичні фігури, фонічні засоби та їх роль у розкритті авторського задуму).
Рідне слово
– Хто ми в світі без рідного слова?      Запитаю, щоб чулось навкруг.
Ой болить і пече мене знову               Глухота перекошених душ.
– Ну і  що? – хтось промовить зухвало. Слово хліба чи сала додасть?..
Дух живий поміняти на сало  –            Чи не гріх це важкий, не напасть?
Братнє слово мені не байдуже –                Хай у серці кубелечко в’є.
Та усе ж мені хочеться дуже,             Щоб стозвуко звучало й моє.
Рідне слово… Ні, вітер огуди            Не затулить нам злякано рот.
Ми без нього такі собі – люди,          А із ним – український     Вадим Крищенко
Тема:               роль рідного слова.
Ідея:                утвердити думку про важливість ролі рідного слова в житті українців.Жанр:поезія (вірш).
Поетичний образ:  рідного слова. Римування:            перехресне, чергування жіночих та чоловічих рим.
Віршовий розмір: тристопний анапест. Строфічна будова:  строфічна, катрени.
Лексика:          загальновживана, трапляється розмовна.     Тропи:    метафори, епітети, символи.
Поетичні фігури: риторичні запитання, інверсія, фразеологізм.     Фоніка:   алітерація, асонанс. 





Порівняйте особливості думи й історичної пісні, заповнивши таблицю.
Думи про героїчну боротьбу українського народу проти турецько-татарських загарбників та про турецьку неволю (14—15 ст.— рання козацька доба).Думи про героїчну боротьбу українського народу проти національного поневолення (16 — поч. 17 ст. — доба Хмельниччини і Гетьманщини). Соціально-побутові думи 
Дума
Історична пісня

Рід
Ліро-епічний твір
Ліро-епічний твір
Тематика
1. Про боротьбу з турецько-татарськими загарбниками.
2. Про боротьбу українського народу з польською шляхтою під час визвольної війни 1648-1654 років.
3. Соціально-побутові думи
1. Про боротьбу з турецько-татарськими нападниками.
2. Про визвольну боротьбу українського народу під проводом Б.Хмельницького.
3. Про стихійні селянські повстання та народних месників
Композиційні особливості
1. Велика за обсягом. Текст думи ділиться на окремі уступи, періоди, тиради.
2. Будова : заспів (заплачка)- це пролог, традиційна експозиція; розгорнута розповідь з ліричними відступами подає сюжет думи; у кінцівці (славословії) прославляються герої і висловлюються побажання слухачам.
3. У думі використовується ретардація (затримка дії).
1. Невеликий обсяг
Поділ на строфи.
2. Може бути у формі діалогу або монологу
3. Може будуватися на основі художнього паралелізму.
4. Поєднання епічних елементів із ліричними.
Спосіб виконання
Виконуються думи речитативом (протяжним декламуванням) у супроводі кобзи, бандури, ліри.
Тільки соло.
Виконуються і сольно, і хором
Художні засоби
Порівняння, заперечні порівняння, постійні епітети, тавтологія, риторичні фігури, символи, вживання граматично неправильних форм (даває, побігає)
Порівняння, заперечні порівняння, метафора, гіпербола,синекдоха, персоніфікація, постійні епітети, тавтологія, риторичні фігури, символи
Синоніми Доброчинність - добродійність, благодійництво, філантропія.Шляхетний – благородний, великодушний, лицарський (рицарський).Дошкулити - досадити, дійняти (дойняти), досолити, розм., допекти, вколоти, шпигнути, підколоти, підчепити. Хвилювання - душа не на місці (ні живий ні мертвий, сам не свій);небезпека – пахне (запахло) смаленим, (чорні хмари збираються, як обух над головою, дамоклів меч);    щастя – на сьомому небі.                                                                                                                                                    Східнослов’янський, послідовно миролюбний, жуль-вернівський,                                                                                          Відредагуйте словосполучення.         Наздогнати упущене ― надолужити прогаяне.                                                           Відповідно з можливостями ― відповідно до можливостей.       Згідно технології ― згідно з технологією.                     Рахуватися з чужою думкою ― зважати на чужу/іншу думку.                                                                                            Користуються популярністю ― здобули, мають популярність.
3.Витлумачте значення фразеологізмів, стисло розкажіть про походження кожного. Гамбурзький рахунок  об’єктивна оцінка когось або чогось без поступок і знижок; виявлення реального, а не офіційного місця особи в будь-якій ієрархії (політичній, підприємницькій та ін.) На рубежі XIX і XX ст. найсильніші атлети (класична боротьба набула великої популярності) з усіх кінців світу збиралися в Гамбурзі і в чесній боротьбі та в умовах найсуворішої таємності визначали справжнього чемпіона. Звичай був спричинений тим, що в багатьох боях місця розподілялися заздалегідь, продавалися. У 1928 році письменник Віктор Шкловський видрукував книжку під назвою «Гамбурзький рахунок».
Тарабарська грамота - щось незрозуміле, безглузде; незрозуміла комусь мова. У давнину в південнослов’янських та давньоруських кириличних рукописах уживали тайнопис. Тарабари, тобто чорнокнижники, розташувавши в два ряди приголосні, послідовно замінювали літерами з верхнього ряду літери з нижнього ряду. В Україні ХVІІІ – поч. ХІХ ст. т.м. користувалися бурсаки – щоб зробити висловлювання незрозумілим для сторонніх, вони переставляли звуки, склади та корені сусідніх слів. Зразок Т.м. – слова Сивілли з «Енеїди».
Жовта преса – ЗМІ, що в гонитві за сенсацією публікують недостовірну, перекручену, а то й замовлену інформацію, скандальну хроніку, факти (реальні або вигадані) з особистого життя відомих людей, переважно апелюючи до почуттів читача, ніж до його розуму. Термін виник 1895 року в США щодо газет «Нью-Йорк Уордл» та «Нью-Йорк Джорнел», які в 1894-1998 рр. друкували комікс «Жовта дитина», і вбрання героя в чорно-білих газетах забарвлювали жовтим кольором. Отже, спочатку термін «жовта преса» позначав періодику, що друкувала певний вид коміксів з конкретним героєм, пізніше набув презирливого значення. За іншою версією, «жовта преса» отримала назву через колір дешевого паперу, на якому друкувалися перші бульварні газети.
4. Від назв міст утворіть назви їхніх мешканців чоловічої та жіночої статі.                                                               Бровари - броварчанин, броварчанка    Івано-Франківськ - іванофранковець, іванофранківка Кам'янець-Подільський - кам'янчанин, кам’янчанка  Сосниця  - сосничанин, сосничанка Біла Церква - білоцерковчанин, білоцерковчанка                        5. Поставте словосполучення у формі орудного відмінка однини:                                                                         О.в. Місто Ірпінь (Ірпенем), місцевість Голосіїв (Голосієвом), річки Оріль (Ореллю) і Тікич (Тікичем), село Горошине (Горошиним), Юрій Ковалів (Ковалевим), Чарлз Дарвін (Дарвіном).  Р.в. Атлас - атласу, барвінок - барвінку, Париж - Парижа, Кривий Ріг - Кривого Рогу, камінь (матеріал) – каменю (матеріалу), камінь(предмет) – каменя (предмета) Життів, облич, завдань, вух (ушей), плечей (пліч), багать, тонн
6. Від дієслова досягати утворіть усі можливі форми наказового способу.  Досягаймо, досягай, досягайте, хай (нехай) досягає, хай (нехай) досягають.
7.Перепишіть, числа записуючи словами.  Після ста п’ятдесяти двох днів, від сорока до шістдесяти двох років, до шестисот метрів, після чотирьохсот дев’яноста семи кілометрів, близько восьмисот мільйонів разів, у другій половині тисяча дев’ятсот п’ятдесятих років, на сімсот тридцять п’ятій сторінці.
8. Перепишіть, знімаючи риски. Радіофізичний, електронно-обчислювальний, південно-західний, коли-не-коли, червоногарячий, суспільно необхідний, час від часу, казна-де, будь із ким Лимоннокислий, білосніжний, хитромудрий, кінноспортивний, усесвітньо- історичний, авторсько-правовий, міні-маркет, гідромасаж, вічнозелений, кримськотатарський. 3. Брунатний – коричневий; цибатий – довгоногий; довгий, тонкий (про ноги
 До поданих фразеологізмів доберіть антонімічні.  Підливати масла у вогонь – загладжувати гострі кути.    Душа не з лопуцька (у когось) – мотузяна душа (кишка тонка,слабка гайка).За царя Гороха – без року тиждень (без тижня день).
5.​ До іншомовних слів, що позначають кольори (відтінки), доберіть синоніми – складні прикметники.   Бордовий – темно-червоний.        Хакі – коричнево-зелений (брудно-зелений).      Марсаловий - коричнево-червоний (винно-вишневий). Лососевий - рожево-помаранчевий.             Фрезовий - рожево-бузковий.
Поясніть, чому прикметники Шевченкові поезії, Шевченківська премія пишуться з великої літери, а шевченківські традиції, шевченківський стиль - з малої літери. 1. Прикметники, утворені від власних особових назв за допомогою суфіксів – ів (-ова, -ове, -ові), якщо означають належність чогось особі, пишуться з великої літери. 2. Прикметники, утворені від іменників власних назв і за змістом дорівнюють словосполукам ,,імені когось’’, ,,пам’яті когось’’, пишуться з великої літери. 3. Прикметники, утворені від власних особових імен за допомогою суфіксів –івськ- (- ївськ-) пишуться з малої літери.
Знайдіть слова з помилками, назвіть правописні правила, яким вони підпорядковані.                                                                                      Мароканець, ін’єкція, молочнокислий, дит’ясла, чипси, лібретто, бароко, пліч-опліч, кінець-кінцем, брат і сестра (назва рослини), пів-яблука, яффський, пів-Києва.                                                                                                                                                                                  Марокканець (Марокко) – подвоєні приголосні збігаються в географічних, особових та інших власних назвах і похідних від них словах. Лібрето– у загальних назвах іншомовного походження приголосні звичайно не подвоюються. пліч-о-пліч – складні прислівники, утворені від прислівникових та іменникових основ, що втратили самостійне лексичне значення, зі службовими словами між ними пишуться через дефіс. Кінець кінцем – прислівникові сполуки, утворені поєднанням двох однакових іменників, з яких один має форму називного відмінка, а другий – орудного, пишуться окремо. Брат-і-сестра – субстантивовані словосполучення, що означають переважно назви рослин, пишуться через дефіс. Пів’яблука – після префіксів та першої частини складних слів, що закінчується на твердий приголосний, перед я, ю, є, ї пишеться апостроф
Укажіть провідні мотиви поеми Лесі Українки «Давня казка»
А роль митця у суспільстві         Б жага до збагачення
В прагнення здобути владу        Г необхідність самовдосконалення
Д безкорисливе служіння Батьківщині, народові
2.2. Позначте те, що стосується поданого уривка      Коли мене питають: «Любиш ріки,
Річки, і річечки, і потічки?» –   Відмовчуюсь: вони в мені навіки,
А для мого народу – на віки… В. Підпалий
А чотиристопний ямб         Б суміжне римування
В п’ятистопний ямб    Г жіноча та чоловіча рими           Д перехресне римування

3.1. між назвою та мотивом твору
Назва твору
Мотив
1 «Віють вітри, віють буйні»
2 « Свічечка букви Ї»
3 «Любіть Україну»
4 «Сад»
А звернення до дитини з закликом берегти рідну мову
Б заклик любити Україну
В туга за втраченим коханням
Г возвеличення мужніх борців за волю і  процвітання України.
Д загибелі в страшних тортурах козака-ватажка
(1-В, 2-А, 3-Б, 4-Г)
3.4.           між художніми засобами поезії І. Малковича «З янголом на плечі»
1 1 порівняння
2 2 епітети
3 3 метафори
4 4 повтори
А вуста гарячі, вітер вировий, янгол ледь живий, сірий маятник життя
Б маятник бухка, не дихає свіча, вуста дрижать
В йде і йде, при Господній при свічі, із янголом на плечі
Г йде лелійно, як дитя
Д хтось бреде, вуста дрижать, краєм світу
(1-Г, 2-А, 3-Б, 4-В)
3.5.            епізодів зі «Слова про похід Ігорів» з елементами сюжету
1  «…Третього дня під полудень упали стяги Ігореві»
2   «Тоді виступив Ігор-князь в золоте стремено/ і поїхав по чистому полю»
3 «… Дівчата співають на Дунаї,/ в’ються голоси через море до Києва./…Землі раді, городи веселі»
4 « Зрання в п’ятницю / вони потоптали полки половецькії», «Другого дня вельми рано/ кривавої зорі світ провіщають; чорнії тучі з моря ідуть…»
А зав’язка
Б розв’язка
В експозиція
Г кульмінація
Д розвиток дії

(1-Г, 2-А, 3-Б, 4-Д)
Кому перед як (мов, наче, немов, ніби, як і, ніж і тощо) потрібно поставити в реченні (розділові знаки пропущено)
А Зі степу як із вогкої печери тягло свіжою прохолодою.                                          Б Чисті та свіжі стіни ніби випромінювали ласку.
В Він вискочив наче Пилип з конопель.Г Це місто прекрасне як усмішка долі.  Д Він справді здригнувся немов ступив у студену воду
. Установіть відповідність
3.1      між членами речення та  синтаксичною функцією виділених слів
1 підмет
2 присудок
3 означення
4 обставина
А Жити — добро творити.
Б Серед неба горить білолиций.
В Соняшники заплутались своїми жовтими головами в гіллі.
Г Я не міг зігрітися, хоч згинався в три поги­белі.
Д Освітлений вогнями, підходить пароплав «Тарас Шевченко».

(1-Б,2-А,3-Д,4-Г)
1. Укажіть правильну відповідь.
   1.1. Кого вважають засновником методу критичного реалізму в українській літературі?
         А Г. Квітка-Основ’яненка   Б Л. Глібова           В Т. Шевченка  Г І. Котляревського
   1.2. Хто з письменників сказав про Т. Шевченка «Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури»        
         А І. Франко     Б М. Коцюбинський         В Є. Маланюк          Г М. Рильський
   1.3.Повторювану групу складів, до якої входить один наголошений склад і один ненаголошений (або два ненаголошені), називають
         А Ямбом    Б Хореєм     В Стопою  Г Пірихієм
   1.4.Визначте віршований розмір у рядках: Любіть травинку і тваринку, І сонце завтрашнього дня, Вечірню в попелі жаринку, Шляхетну інохідь коня.
         А Пірихій   Б Хорей       В Ямб Г Дактиль
   1.5.Яка з наведених рис не є характерною для раннього періоду творчості
Т. Шевченка?
         А Сентиментальність   Б Інтерес до незвичайного, яскравого, фантастичного
         В Правдиве зображення дійсності Г Заклик до революційної боротьби
   1.6.Укажіть назву журналу, у якому були надруковані ранні поезії І. Франка?
         А «Основа»    Б «Друг»  В «Сніп»        Г «Русалка Дністрова»                                                                                        
            2.Укажіть правильні відповіді (правильних відповідей дві або більше).
               2.1.Укажіть правильні твердження
         А Контраст – це прийом, який використовується для різкого протиставлення рис характеру, властивостей предметів чи явищ.
         Б Карикатура в перекладі з італійської означає перебільшення.
         В Хроніка – літопис, вид історичного твору.
         Г Роман пригодницький – урочистий музичний твір.
   2.2.Укажіть твори, які ґрунтуються на алегорії
         А Притчі       Б Полемічні твори   В Шкільні релігійні драми   Г Лірика                                                                                                                
3.1.між жанрами та назвами творів
А «Послання до єпископів» І. Вишенського
1 Притча
Б «Повість минулих літ» Нестора
2 Історична драма
В «Милість Божа» невідомого автора
3 Полемічна література
Г «… про блудного сина»
4 Літопис
    1 – Г,  2 – В,  3 – А , 4 – Б   
  3.2. між фрагментом твору Г. Квітки-Основ’яненка «Маруся» та художньо-виражальними засобами, використаними в ньому
А Епітет
1 «Маруся невесела, мов у воду опущена»
Б Оксиморон
2 «Марусенько, моя лебідочко, зіронько моя, рибочко, перепілочко!»
В Зменшувально-пестливі слова
3 «Ось рідесенький туманець пав на річечку»
Г Метафора, зменшино-пестливі слова
4 «Казав пан, кожух дам, та слово його темне»
Д Порівняння
5 «Аж ось прийшла до неї бабуся, така старенька»

3.3. між цитатою із «Слова о полку Ігоревім»
А Ігор
1 «Один брат, один світ світлий – ти, Ігорю!»
Б Кончак
2 «Браття і дружино! Лучне ж би потятим бути, аніж полоненим бути»
В Боян
3 «О, мої синовці… Рано єсте почали Половецьку землю мечами разити. А собі слави шукати… »
Г Ярославна
4 «Коли сокіл до гнізда летить – то ми сокільця опутаємо красною дівицею»
Д Всеволод
5 «О, вітре, вітрило! Чому, господине, так сильно вієш ти?»
Е Святослав

1 – Д, 2 –А, 3 – Е, 4 – Б, 5 – Г    

.У якому рядку всі слова з часткою не пишуться окремо?
         А Не/розв’язана учнем задача, не/відмінене вікно, не/забута історія
         Б Непошкоджена шкіра, не/зрошена вранці земля, не/розкладені речі         
         В Не/пофарбована стіна, ще не/зів’яле листя, не/доглянута дитина
         Г Не/завантажений нічим корабель, не/зрізане, а зламане дерево, двері не/зачинені
         Д Не/прибрана ділянка, не/скресла річка, не/политі квіти
   1.2.У якому рядку всі словосполучення містять омоніми?
         А Зелене листя – зелене хлоп’я, сліпий дідусь – сліпий дощ
         Б Міцна дружба – міцний сон, сильний вітер – сильний чоловік
         В Спуститися у балку – обтісувати балку, бродити по воді – бродити у діжці
         Г Високе дерево – низьке дерево, далекий        друг – близький друг
   1.3.У якому рядку в усіх словах можливе чергування голосних звуків при словозміні чи словотворенні?
         А Гатити, водопій, сон, мох, шелест
         Б Особа, пшоно, череда, вовк, студент
         В Голова, слово, осінь, Канів, день
         Г Стояти, сім, джерело, тінь, берег
         Д Вітер, женити, сторона, колгосп, рот
   1.4.У якому рядку всі іменники в родовому відмінку мають закінчення –у (-ю)?
         А Щебет, друкар, спомин, свинець, букет
         Б Бузок, діагноз, товар, край, авіатор
         В Абзац, лан, оркестр, гнів, Париж
         Г Сибір, сантиметр, натовп, Лондон, рід
         Д Інвентар, інтерес, баскетбол, кисень, університет
   1.5.У якому рядку всі слова належать до службових частин мови?
         А Крім, для, щоб, але, чийсь
         Б Незважаючи на, ради, чи…чи, і, самий
         В Опріч, задля, або, через те що, щось
   Г Окрім, заради, хоч, хіба що, невже
         Д Всупереч, з-поміж, мовляв, мов, мовити
   1.6.Позначте складнопідрядне речення з підрядним з’ясувальним:
         А Я долі дякую, що виросла в селі
         Б Там, де ти колись ішла, диво-стежка зацвіла
         В Наша молодість, наче природа, колосистим ще літом доспіє
         Г Чого являєшся мені у сні?..
         Д Рідна мати моя, ти ночей не доспала…
            2.Укажіть правильні відповіді (правильних відповідей дві або більше).
               2.1.Правильно розбито для переносу всі слова в рядках:
         А Віль-но, бал-ка, хо-джу, гост-рий  Б Зна-ння, тіль-ки, ти-ша, ко-ма
         В О-ко, сві-жоз-ру-ба-ний, О-ля, вес-на    Г Дит-яс-ла, гуд-зик, ка-по, но-га
         Д Ви-мір, шко-ла, буй-ної, ю-нга
   2.2.Подвоєння літер відбувається в усіх словах рядків
         А Розкіш…ю, цін…ий, лимон…ий, осін…ій
         Б Зав…ишки, ден…ий, вікон…иця, попід вікон…ю
         В Лін…ю, любов…ю, стат…ей, лін…ю
         Г Щаст…я, знамен…к, об…ити, угід…я
         Д Бов…ан, л…ють, ворон…я, угід…я
4 бали
3.Установіть відповідність
   3.1.між словосполученням та способом граматичного зв’язку
А Керувати закладом, виконувати завдання, думати про результат
1 Узгодження
Б Розпочати вчасно, сидіти роздумуючи, прийшов допомагати
2 Керування
В Красиве обличчя, річка Дніпро, успішний іспит
3 Прилягання
    1 – В,     2 – А,  3 – Б 
  3.2.між реченнями та їх типами
А Немає мудріших, ніж народ учителів
1 Речення неозначено-особове
Б Літа, як стрілки, не переведеш
2 Речення безособове
В Учителя й дерево пізнають по плодах
3 Речення узагальнено-особове
         1 – В, 2 – А, 3 – Б 
  3.3.між реченнями та способом вираження виділених слів у них
А Коло млина, коло броду, ой там пили два голуби воду
1 Іменник
Б Коло найточніше накреслити циркулем
2 Прислівник
В А там навколо – Всесвіт неозорий
3 Прийменник
 1 – Б,    2 – В,  3 – А 

Дайте відповідь на запитання, дотримуючись чіткості й лаконічності у висловлюваннях:   1. Укажіть, які історичні події відображено в українській народній пісні ,,Ой Морозе, Морозенку…’’. Напади турків і татар на Україну                                                                                       2. З’ясуйте основну думку поеми І. Франка ,,Іван Вишенський’’. Призначення кожної людини – жити заради інших, прагнути надати допомогу ближньому, навіть якщо для цього потрібно пожертвувати своїм життям..                                                                                                                    3. Визначте, як пов’язаний вірш Лесі Українки ,,Давня весна’’ з особистим життям поетеси. Це автобіографічний вірш   4. Рима – це повтор звуків, які пов’язують закінчення двох або більше рядків, співзвучність у кінці рядків, композиційно-звуковий повтор у кінці двох або кількох рядків. Спосіб розміщення рим у вірші – це римування.      5. Запишіть прізвища письменників у хронологічній послідовності: Т.Шевченко, І.Франко, Л.Глібов, П.Гулак-Артемовський, Є.Гребінка. П.Гулак-Артемовський, Є.Гребінка, Л.Глібов, Т.Шевченко, І.Франко.                                                                                                                                       На основі уривка визначте, з якого твору його взято. Заповніть «паспорт» твору. Що там рани, дороге браття, – / забув він почесть і життя, / і города Чернігова отчий злотий стіл, / і жони своєї милої, красної Глібівни, / звичаї і обичаї! 1. Автор. Невідомий. 2. Назва твору. «Слово про похід Ігорів». 3. Рік публікації. 1800 4. Літературний рід. Ліро-епос. 5. Жанр твору. Героїчна поема. 6. Тема твору. Зображення невдалого походу князя Ігоря проти половців 1185 р. (у вузькому розумінні); історична доля Руської землі, її минуле, сучасне й майбутнє (у широкому розумінні). 7. Ідея твору. Заклик руських князів до єднання в боротьбі проти ворогів Руської землі; засудження князівських міжусобиць. 8. Експозиція та зав’язка.. Експозиція: підготовка Ігоря з дружиною князів до військового походу. Зав’язка – битва з половцями. 9. Центральний образ твору. Образ Руської землі. 10. Художній напрям. Орнаменталізм.

Талант художниці Одарки Олексіївни Киселиці складний, посічений парадоксами, немов людська долоня лініями (За М. Лазаруком). Речення розповідне, неокличне, просте, двоскладне, повне, поширене, ускладнене відокремленим означенням, вираженим дієприкметниковим зворотом та відокремленою обставиною, вираженою порівняльним зворотом. Художниці – іменник, загальна назва, назва істоти; жіночого роду, І відміни, м’якої групи, однини, у родовому відмінку; неузгоджене означення
 Антоніми Безмежний – обмежений; грубий – делікатний; задоволений – насуплений; індивідуальний – колективний; корисний – шкідливий; , наполегливий – безпорадний

Справжню дружбу неможливо ні виміряти, ні оцінити. Вона не має ціни, як картини пензля великих майстрів минулого. Щира дружба – повітря, без якого не можна жити. Якщо людина віддана своїм друзям, вона зможе пожертвувати заради них навіть найдорожчим.
Коли я чую, що в когось багато друзів, я думаю, що людина просто заплуталася з визначеннями: багато може бути гарних знайомих, приятелів, а друзів - тільки декілька. З моїми друзями добре все: і розв’язувати складну задачу з геометрії, і дивитися новий фільм, і сидіти в Інтернет-кав’ярні, і обговорювати новини будь-якого масштабу: від світових до шкільних.
Головне в справжній дружбі – це безкорисливість. Якщо я відчуваю, що приятель мене використовує, він ніколи не стане моїм другом. Хочеш мати справжніх друзів – живи їхніми справами і проблемами, умій вислухати друга, не втручаючись у його сповідь розповіддю
про себе. Стався до друга так, як ти хочеш, щоб він ставився до тебе.
Написати твір “Для мене ж той край найкращий, де виросли крила мої.” (2- 3 стор.). Л. Костенко 12 балів 2. Записати правильно слова. На/виліт, з усіх/усюд, нью/йорківець, зеленаво/брунатний, потомствен..ий, п..я..десяти/шести/тисячний, (М, м)ін..юст, не/до/вподоби, (з, с)/під/лоба, масло/какао, падиша..ський, лимонно/кислий, р..ч..татив, сама/самотою, П(п)івнічний Л(л)ьодовитий О(о)кеан, калинон..ці, військово/стратегічний, по/четверо, ще/не/написаний, красуня/дівчина. 5 балів 3. Записати речення, розставити пропущені розділові знаки, зробити синтаксичний розбір речення (підкреслити члени речення, надписати над кожним словом частини мови, дати загальну характеристику). Примкнувши вії стоїть у задумі осінній ранок прислухається до шереху соняхів і маківок постарілих від негоди до гупання яблук у садах до тривожного крику перелітних птиць (За М. Стельмахом). 6 балів 4. Узгодити числівники з іменниками у формі відповідного відмінка, замінивши цифри словами. На 91 (аркуш), для 185 (учень), із 748 (делегат), від 627 (кілограм), 5 із половиною (метр), скористатися 1 469 (голос). 6 балів 5. Відредагувати словосполучення. Не мішайте писати, хрустальна ваза, заказати букет, не мають відношення до мене, числитися у списках, прейскурант цін, повний аншлаг, лєснічна клітка, покрашені вікна, у якості художника. 5 балів
 ЛІТЕРАТУРА ідейно-художній аналіз вірша. Одшуміло літо     Одшуміло літо... Одспівало жито. Тільки вітер креше іскри по стерні, І, як тінь докори, наступа копитом Сухоребра осінь на поля сумні. Там, де грали роси у вишневих ранках, Не сміються дзвінко ніжні васильки. Не шелеснуть листям над самотнім ґанком В тишині вечірній ясени стрункі… Не озветься поле у задумі сонній... У задумі сонній синьоока даль. І прядеться тихо в мене підвіконням Біле павутиння й золота печаль. Д. Фальківський 10 балів 2. Відповісти на запитання, дотримуючись чіткості й лаконічності 1. Козаки, яких звільнила Маруся Богуславка, томилися в неволі … років. 2. В історичній пісні «Чи не той то хміль» битва козацького війська відбувається біля … у … році. 3. Художня деталь – це один із засобів створення образу, яке допомагає уявити втілений характер, картину, предмет, дію, переживання в їхній своєрідності і неповторності. Деталь фіксує увагу читача на те, що письменникові здається найбільш важливим, характерним в природі, в людині або в навколишньому його предметному світі. Деталь важлива і значуща як частина художнього цілого. Іншими словами, сенс і сила деталі в тому, що нескінченно мале розкриває ціле.
Розрізняють такі види художньої деталі, кожен з яких несе певне смислове та емоційне навантаження:
… 4. Хорей – це у силабо-тонічному віршуванні — це двоскладова стопа з наголосом на першому складі. … 4 бали 3. З’ясуйте
 питання: Що називається композицією художнього твору? Назвіть її складові
.   Використавши висловлювання  О. Гончара, прокоментуйте його у формі твору-роздуму. Чому українська мова є однією з найбагатших мов з-поміж слов’янських ? Як слід оберігати рідну мову?
Віками народ витворював цю мову, одну з найбагатших мов слов’янства, триста тисяч пісень склала Україна цією мовою… Зажило українське слово шани й визнання серед народів близьких і далеких.
2.    Виконайте синтаксичний розбір речення ( дайте загальну характеристику, підкресліть члени речення, надпишіть частини мови). Виділіть словосполучення,  дайте їм характеристику, позначте головні й залежні слова у словосполученнях. Зробіть морфемний аналіз виділеного слова.
На просторому круглому майдані здіймалося високо вгору багато усяких
величезних будинків ( Панас Мирний).                                                                                                                  
  3.   З’ясуйте, яке з наведених значень слова ІСКРИСТИЙ є прямим, а яке  -  переносним: а) який сяє іскрами, блискучий; б) яскравий, виразний. Проілюструйте  реченнями обидва випадки вживання цього слова. 1. Який сяє іскрами  знач. прямим); блискучий. Сонце стояло якраз над головою і наче огнем пекло, таке було іскристе (Панас Мирний, ; Хвиля іскриста Грає вільно по синьому морі (Леся Українка, ; Великі, іскристі, як вугіль, очі нерухомо світились на нього з-під краю шинелі (Олесь Гончар перен. Яскравий, виразистий. Іскристий народний гумор, влучний дотеп.. надали творові
4.     Відредагуйте словосполучення: не тільки в альбомі малюємо, а й креслимо; любимо і пишаємося нашими друзями; купили такі олівці: зелений, червоний, синій і ручку; квіти продавали на вулицях і магазинах; читали і про тварин, і птахів, і комах.          
5. Подані пароніми введіть у словосполучення:
ефективний  -  ефектний; дипломат  -  дипломант; книжний  -  книжковий; воєнний  -  військовий; абонент  -  абонемент
1.     Напишіть твір на одну із тем:
1.      А поки ми сміємось –  будем  жити…(І.Драч).
2.      Гортаю сторінки святої книги «Кобзаря».
3.      Історична пісня і дума як жанр героїчного епосу козацької доби.
2.     Які роди та їх жанри існують у художній літературі? Накресліть схему.  епічний жанр (героїчна поема, роман, розповідь), ліричний (ода, елегія, вірш, пісня), драматичний (трагедія, комедія) РІД ЛІТЕРАТУРНИЙ, епос, лірика, драма
3.     Що таке художній образ? Які ви знаєте види художніх образів? Наведіть приклад
1) Укажіть знамення, яке, на думку воїнів Ігоревого  війська, віщувало      лихо ( «Слово…»):
                         а) сонячне затемнення; б) землетрус; в) пожежа; г) комета.
           2) Укажіть, до якого твору належить наведений фрагмент:
                          Там стояла темниця кам’яная.
                          Що у тій-то темниці пробувало сімсот козаків..
                           а) «Ой Морозе, Морозенку;
                        б) «Зажурилась Україна, бо нічим прожити»;
                         в) «Слово про похід Ігорів»;
                         г) «Дума про Марусю Богуславку».
            3) Романтичний пейзаж – це…
                          а) чудові картини природи;
б) картини грізних бур,морських катастроф,густих лісів під час грози,    таємничих ночей, безмежних степів;
                         в) опис ранкового лісу в поемі.
             4) Темою поезії «Думи мої, думи мої…» Т.Шевченка є…
                        а) думки поета про  важку власну долю  та долю  України;
                        б) туга за Батьківщиною;
                        в) планування власного життя після звільнення з кріпацтва.
5)  Приклад використання метаморфози в баладі «Тополя» - це…
                        а) перетворення дівчини на тополю;
                        б) звернення дівчини до ворожки;
                        г) вступна частина до балади.
4.     Прочитайте поезію  П. Глазового, визначте жанр твору, розкрийте алегорію та проблематику. Зробіть ідейно-художній аналіз.
Вентилятор
                                               Розшумівся вентилятор:
                                          «    Я себе, брат, знаю!
                                               Я, брат, схожий з літаками,
                                               Бо пропелер маю.
                                               Я, бува, як розкручуся,
                                               Як здійму пиляку,
                                               То тікають на всі боки
                                               Люди з переляку!..»
                                               Скільки є таких між нами –
                                               Господи  мій, боже! –
                                               Пил пускати в очі  вміє,
                                               А літать не може






Наголоси АсиметрІя борОдавка  бюлетЕнь вимОга вимОва  вИпадок вітчИм   граблІ        горошИна   грОшей    дІтьми  довІдник  дочкА (але дОнька)   заіржАвіти        зубОжіти (зубОжілий, зубОжіння)   діалОг  каталОг  квартАл  кропивА          кУрятина мАркетинг  ненАвидіти (ненАвисть, ненАвисний)  одноразОвий         Олень  отАман   перЕпис  псевдонІм рАзом   серЕдина   симетрІя спИна    фартУх           фенОмен      цемЕнт         цЕнтнер  чорнОслив   ЯснИй, цЕнтнер, рИнковий, оптОвий, кИдати, вИсіти, нестИ. МеталУргія, щИпці, серЕдина, отАман, мерЕжа, пАсквіль, контрактОвий, текстовИй                                                                                                                                                                             

Немає коментарів:

Дописати коментар